chiro, wadisda?

Voor iedereen vanaf 6 jaar

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en Brussel. Iedereen is welkom, of je nu een jongen of een meisje bent, of je met geen van beide identificeert. Ook je afkomst, religie of geaardheid spelen geen rol.

Chiro wordt gemaakt voor en door kinderen en jongeren. De leiding voorziet leuke activiteiten voor de leden. Zelf zijn ze jongeren die vrijwillig aan Chiro doen.

Chiro Coloma bestaat uit vijf leeftijdsgroepen: de ribbels (6 tot 8 jaar), de speelclub (8 tot 10 jaar), de rakwi’s (10 tot 12 jaar), de tito’s (12 tot 15 jaar) en de kespi’s (15 tot 17 jaar). Vanaf 17 jaar start je als leiding.

Elke zondagnamiddag achter de kerk van Coloma

Op de Chiro speel je elke zondag van 14 tot 17u (of tot 18u voor de oudere groepen) knotsgekke spelletjes met andere kinderen of jongeren uit je buurt. Kampen bouwen, knutselen of je verkleden als zeester, zeerover of zeemeermin? Kom, en speel mee.

Op sommige zondagen is het geen Chiro omwille van vakantie of de leiding die examens heeft, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven in het programma. Daarnaast gaan we elke zomervakantie in juli op kamp naar de Belgische Ardennen.

Graag eens testen of de Chiro iets voor jou is? Kom gerust een keer of drie proberen in het begin van het jaar. Daarna vragen we je om je officieel in te schrijven.

Het uniform

We verwachten dat onze Chiroleden in uniform komen. Een uniform bestaat uit een T-shirt, een trui en een broek of rok van de Chiro. Daaronder draag je effen sokken (of Chirosokken). Nieuwe leden hoeven het eerste trimester alleen maar een T-shirt en trui van de Chiro te dragen. Na de kerstvakantie moeten ook zij een volledig uniform hebben.

Het algemene Chiro-uniform (T-shirt, trui, hemd, short, rok en sokken) vind je in de Banier in Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 31).

Je kan ook een T-shirt en trui van Chiro Coloma kopen bij de leiding. Voor kinderen kost een trui 20 euro en een T-shirt 10 euro. Voor jongeren en volwassenen kost een trui 25 euro en een T-shirt 15 euro.

Tweedehandsuniformen kan je gratis krijgen bij de leiding.

veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Voor het volgende Chirojaar kan je inschrijven vanaf maandag 20 mei. Op maandag 8 augustus weet je of je kind erbij is of niet.

Kan mijn kind eerst eens komen proberen?

Je kind mag gratis drie keer komen proberen in het begin van het jaar. Opgelet: in groepen waar geen plaats meer is, is het niet mogelijk om te komen proberen.

Wat kost de Chiro?

Het lidgeld voor de Chiro bedraagt 40 euro. Voor die prijs is je kind verzekerd en heeft het recht op een volledig schooljaar Chiroplezier. Voor het Chirokamp betaal je 110 euro voor de jongste leden en 140 euro voor de oudste leden.

Ik kan het niet betalen. Kunnen jullie helpen?

Spreek de leiding of de VB’s (volwassen begeleiders) zeker aan als je moeite hebt om het lidgeld te betalen. Voor het lid- en kampgeld werken we sowieso met een richtprijs: ouders die het wat moeilijker hebben, betalen gewoon wat ze kunnen, zonder dat ze ons hiervan op de hoogte hoeven te brengen. Tegelijkertijd vragen we aan de ouders die het wat breder hebben om wat euro’s meer te betalen. Zo hopen we samen de Chiro betaalbaar te houden voor iedereen.

Kan ik bij jullie een uniform kopen?

Tweedehands uniformen kan je gratis bij ons verkrijgen. Je kan ook een T-shirt en trui van Chiro Coloma kopen bij ons. Voor een Chiroshort, -rok en -sokken kan je terecht in de Chirowinkel De Banier in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 31 in Mechelen. Chirosokken zijn niet verplicht. We vragen wel om altijd effen sokken aan te doen.

Wanneer is het Chiro?

Een typische Chirozondag duurt van 14 tot 17u voor de jongste groepen (tot 12 jaar) en van 14 tot 18u voor de oudste groepen (van 12 tot 17 jaar). Je vindt de info per zondag altijd terug in het programma.

Hoe word ik op de hoogte gehouden van activiteiten?

Als je je kind inschrijft voor de Chiro, kom je automatisch op onze mailinglijst terecht en krijg je regelmatig via e-mail een nieuwsbrief. Daarnaast kan je je lid maken van onze Facebookgroep. Per leeftijdsgroep is er ook een aparte Whatsappgroep om snel en makkelijk te communiceren met de leiding en andere ouders.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Je kan in principe altijd terecht bij de leiding van de groep(en) van jouw kind(eren). Voor algemene vragen of eventuele problemen kan je terecht bij de groepsleiding of de VB’s (volwassen begeleiders).

Hannelore Naets
Groepsleiding
info@chirocoloma.be
0499 81 40 04
Tobias Vanoverschelde
Groepsleiding
info@chirocoloma.be
0472 86 73 60
Joris Slootmaeckers
Volwassen begeleider
info@chirocoloma.be
0497 82 84 89
Sanne Devisscher
Volwassen begeleider
info@chirocoloma.be
0472 46 41 39
Scroll naar boven